Funderar du på att bli hundägare? Tänk på detta först

Går du i tankarna om att bli hundägare? Att skaffa sig en liten valp eller adoptera en hemlös hund är otroligt kul och givande. Men för att både du och din hund ska kunna trivas och få ett bra liv ihop, måste du som blivande hundägare först tänka på ett par saker.

 

Så gör du när du ska leta hund

Att hitta hundar till salu är riktigt enkelt. Marknaden för just hundar är stor, då de är ett av världens mest populära husdjur. Eftersom det finns så många hundar ute på marknaden, kan man lätt gå i olika fällor. Om du vill skaffa dig en hund, ska du endast göra det genom seriösa källor. Om säljaren ber dig att möta upp dem på till exempel en parkeringsplats och inte ger dig någon möjlighet att ställa frågor, borde det trigga varningssignaler. Tyvärr går många på liknande bluffar hela tiden. Var alltid försiktig när du letar efter hundar till salu. Det finns både seriösa och oseriösa säljare. Detta gäller oavsett om du tänker köpa en hund hos en uppfödare, hos ett hundhem eller genom en säljannons.

Har du tid och pengar till en hund?

Innan du skaffar din första hund måste du veta om du har råd och tid med den. Hundar är fantastiska djur, men de kräver både pengar och vilja. Försök att räkna ut hur mycket pengar du har råd att lägga på din hund varje månad. Du behöver kunna betala för foder, veterinärkostnader, leksaker och andra tillbehör. För att du ska slippa stora veterinärkostnader om din hund blir sjuk eller skadad, ska den även försäkras. Se till att du har råd med alla dessa saker innan du köper din hund.

Se även till att du har tid med promenader, lek och omvårdnad. En hund är ett socialt djur som behöver mycket kontakt med sin flock. När du skaffar en hund är det du som är ledaren och flocken. Det är viktigt att du spenderar tillräckligt med tid med din hund. Om du inte bryr dig om din hund, finns det en stor risk att din hund inte kommer att bry sig om dig heller. Därför är det viktigt att du bygger starka band med sin hund och få den att känna sig trygg med dig. Om du inte har tid med detta, är en hund inte ett djur för dig.

Hur hundvan är du?

Innan du väljer ut din första hund, bör du först fundera över din egen hundvana. Om du aldrig har haft en hund tidigare, bör du välja en hund som är lämplig för nybörjare. Köp inte en hund endast för utseendets skull. Det är viktigt att du väljer en hund som du kan hantera. Hundar kräver en hel del tålamod och tid, speciellt när de är valpar eller unghundar. Vissa raser kräver mycket mer arbete än andra. Läs därför alltid på om de raser du är intresserad i innan du väljer ut din första hund. Då kommer både du och hunden att få ett bättre liv tillsammans.