Rätt lokaler med rätt planerig

Att välja rätt lokaler är ett stort beslut för många företag. Det rätta geografiska läget kan vara avgörande för att locka kunder och anställda, samtidigt som de i sig kan påverka produktiviteten drastiskt.

 

Man behöver även besluta under vilka former företaget skall flytta in, hur det kommer påverka utgifter och flexibilitet, om de hyrs långsiktigt med bindningstid eller tillfälligt i ett kontorshotell som Matchoffice..

 

Viktigt med läge

Vid jakt på lokaler är det en del detaljer att tänka på när läget utvärderas. Man tänker spontant på den fysiska placeringen, om de ligger mitt i staden eller utkanten, men även annat runtomkring kan vara betydelsefullt.

 

Hur ser exempelvis möjligheterna till parkering och resande med kollektivtrafik ut? Detta kan påverka anställda.

Hur dyrt är området? Dels kan det påverka kostnader i direkt anslutning till lokalen men även lunchrestauranger kan ha högre priser och parkeringsavgifter skjuta i höjden. Men ett bra läge kan absolut också vara värt priset man får betala.

 

Krav på kontoret

 

När man börjar leta efter en lokal är det bra att sätta sig en stund och formulera kort specifikation vad som förväntas finnas. Annars kan det senare visa att man missat något som tycks vara självklart.

 

Detta kan vara något så enkelt som total yta som kommer krävas om man planerar ta in särskild utrustning, men det kan också vara vilka tjänster man förväntar sig skall ingå. Hur ser det ut med tillgång till vanliga uttag? Kan antalet lätt ökas i ett senare skede om detta behövs? Kommer man behöva särskild ventilation eller luftkonditionering? Ja, det finns ett antal detaljer man gärna vill säkerställa innan hyresavtalet skrivs under. En äldre byggnad kan visserligen ha sin särskilda charm, men rör- och elledningar kanske inte är de bästa.

 

Allt detta löser man genom att planera noggrant i förväg och med bra framförhållning är det en lokal man kommer trivas i länge.