Reklam påverkar oss negativt

Du har säkert hört många på gatan säga ”Ingen reklam tack!” den senaste tiden. Det är inte så konstigt. Det kan vara svårt att komma undan reklamen i dagens samhälle. Vi blir påtvingade reklam vart vi än är. Vi är inte ens säkra när vi är hemma. Våra brevlådor får aldrig vara helt ifred från reklampost.

Denna ständiga ström av reklam kan bli mycket stressande. Om man redan stressar mycket, kan denna extra stress bli droppen som tillslut får bägaren att rinna över. Det är dags att säga ”ingen reklam tack”. Reklam påverkar oss negativt på många olika sätt. Här är några av dem.

Får oss att spendera i onödan

En av de allra värsta sakerna med reklam är att den får oss att köpa saker som vi egentligen inte behöver. Den får oss att slösa extremt mycket. Varje dag blir vi påminda om att vi borde skaffa en ny telefon, en ny TV, nya kläder eller nya skor. Vi ska köpa mer och fler, speciellt när det kommer till livsmedel. Vi får erbjudande efter erbjudande. Tillslut faller man för det och går i väg för att köpa något som man kanske inte alls behöver. Det är slöseri av både pengar och resurser. Det är varken ekonomiskt eller miljövänligt. Därför måste man säga ingen reklam tack. Vi behöver inte bli mer frestade än vad vi redan är. Vi köper ju som aldrig förr. Men företagen fortsätter ändå med sin reklam. Det är aldrig nog. Det gäller ju att sälja så mycket man kan.

Reklam i brevlådan kan vara jobbigt

Att få reklam i brevlådan kan vara riktigt påfrestande för många. Om man redan har problem med stress, kan det bli ännu värre på grund av den reklam man får hemskickad. Om man upplever att man börjar känna sig stressad av reklampost, bör man verkligen ta tag i det. Man bör absolut inte låta det fortsätta. Det man kan göra är att sätta en skylt på brevlådan för att visa att man inte vill ha någon reklam i den. Så sätt texten ”ingen reklam tack” på din brevlåda för att kunna slippa denna extra stressfaktor.

Svårt att komma undan helt

Reklam är som sagt svår att undgå helt. Vi ser reklam varje dag. Ofta kanske vi inte tänker så mycket på det, men det finns verkligen otroliga mängder av reklam överallt. Om man tar sig lite tid åt att faktiskt kika efter reklam, kommer man att bli förvånad av hur mycket reklam som faktiskt finns där ute. Reklam finns på sociala medier, i våra appar på mobilen eller surfplattan, på TV, på radion, på fordon, på byggnader och på många fler ställen.

Reklam påverkar oss mycket mer än vad vi själva tror. Vi kanske inte tror att vi blir påverkade alls, men det gör vi. Kanske inte av allt, men alltid av något. Genom att säga ”ingen reklam tack” kan man göra något åt det. Låt inte företagen få fortsätta som de gör nu. Det finns ju en gräns.